Een stukje geschiedenis – wat kochten we nu eigenlijk?

Pentekening Gereformeerde Kerk Vrouwenpolder

Als je een kerk koopt, weet je dat je een stuk geschiedenis koopt. Maar welke geschiedenis gaat er schuil achter onze kerk? We kochten de voormalig Gereformeerde Kerk van Vrouwenpolder. We gaan even een stukje terug in de tijd.

Bouw van de kerk

De bouw van de kerk startte in november 1952. Uit een oud krantenartikel, gevonden op Krantenbank Zeeland, blijkt dat de kerk eigenlijk in augustus 1953 klaar had moeten zijn. Maar door de watersnoodramp en strenge winter werd dat vertraagd. We hebben horen vertellen dat alle bouwmaterialen die er waren na de watersnoodramp nodig waren voor de wederopbouw van veel dorpen die door de watersnood getroffen waren en dat daardoor niet verder gebouwd kon worden aan onze kerk. Toen die bouwmaterialen weer wel voor handen waren is de kerk in flink tempo verder afgebouwd en werd deze in november 1953 in gebruik genomen. Er waren toen 208 vaste zitplaatsen in de kerk. En ’s zomers konden er nog losse stoelen bij gezet worden als het druk was met toeristen.  

Sinds 2004 geen kerkdiensten meer

De Hervormde Kerk, in het midden van het dorp, op steenworp afstand van de onze ging in 1997 samen verder als Samen op Weg gemeente in Vrouwenpolder. Er werd om beurten gekerkt in het kerkgebouw van de Hervormde Kerk en dat van de Gereformeerde Kerk. Omdat het te duur werd om beide gebouwen te onderhouden, werd rond 2004 besloten om één gebouw af te stoten. Dat werd onze kerk. De gemeente ging samen verder in het gebouw van de Hervormde Kerk en de onze kwam te koop. Op 2 mei 2004 werd de laatste eredienst gehouden in de Gereformeerde Kerk.

Van kerk naar atelier

Rond 2008 kocht een kunstenaarsduo het kerkje en kreeg het een nieuwe bestemming. Zij startten hier een atelier en galerie onder de naam Kunst en Vorm. In de kerk werd les gegeven en geëxposeerd door verschillende kunstenaars. De toenmalige eigenaren van de kerk besloten de kerk van de hand te doen en zetten hem na een aantal jaren atelier en galerie weer te koop. 

Nieuwe bestemming: bed&breakfast

Wij gingen spieken en waren verkocht…letterlijk en figuurlijk. Zo ontvingen wij in juni 2014 de sleutel van ons project. Wij gaan ook voor een nieuwe bestemming, we beginnen er een bed&breakfast. Maar voor het zover is, moet er nog veel gebeuren. We gaan aan de slag…een volgende keer meer!

Leuk weetje! In de voormalige consistorie vonden we in een kast nog oude kaartjes die in de tijd dat de kerk nog in gebruik was als kerk verstuurd werden naar bijvoorbeeld zieke mensen. We weten dus ook niet wie de tekening gemaakt heeft, maar vinden het wel heel mooi dat we deze tekening nog hebben. We hebben ons door deze tekening laten inspireren voor de huidige inrichting.

Tekening kerk uitgevoerd in spijkers en touw